Hvad bør du vide når du skal bygge?


Få styr på reglerne

Når du skal i gang med et byggeprojekt, er det vigtigt at sætte dig ind i de gældende regler og love. For hvad må man egentlig bygge, og hvilke krav er der? Det afhænger naturligvis af, hvad du skal bygge, men nogle ting bør du altid have styr på. Spørg dig selv: Har jeg brug for en byggetilladelse? Selvom det kan virke som en selvfølge, er der mange, der glemmer dette vigtige skridt.

Ifølge bolius skal du have en byggetilladelse, hvis du fx vil opføre et nyt hus, lave en større tilbygning eller foretage væsentlige ændringer på din ejendom. Men der er også en række andre projekter, hvor du skal søge tilladelse hos kommunen. Det kan fx dreje sig om at opsætte et skur, nedrive en bærende væg eller installere et nyt brændstofsfyr.

Forskellige regler for forskellige byggerier

Reglerne for, hvad du må og ikke må bygge, afhænger i høj grad af projektets karakter. Er det en tilbygning til din private beboelse, gælder der nogle regler, mens der findes et andet sæt retningslinjer, hvis du vil opføre en erhvervsbygning. Så find ud af, hvilken kategori dit projekt falder ind under, så du kan sætte dig ordentligt ind i de relevante regler.

Generelt set kan man sige, at reglerne er strammere for større byggerier som fx erhvervsejendomme, mens privatpersoner har lidt mere frihed til at bygge til deres egen bolig. Men der er stadig mange hensyn at tage – ikke mindst når det kommer til at forberede byggeriet grundigt.

Overvej økonomien

Desværre kan selv de bedste byggeplaner støde på forhindringer, hvis økonomien ikke er på plads. Derfor er det afgørende at lave et grundigt byggeskitsebudget, så du kan få et retvisende billede af, hvad det hele kommer til at koste. Husk at regne alle omkostninger med – både materialer, arbejdskraft og eventuelle uforudsete udgifter.

Et byggeri kan hurtigt løbe op i meget høje summer, så sørg for at have finansieringen på plads, inden I går i gang.

Hvis du har brug for at optage et byggelån, er det en god idé at undersøge mulighederne i god tid. På den måde kan du sikre dig, at du har det nødvendige lånebeløb klar, når du skal til at gå i gang med selve byggeriet.

Fordele og ulemper ved totalentrepriser

En mulighed, som mange vælger, er at lade en totalentreprenør stå for hele byggeriet. Det kan umiddelbart virke som en dyr løsning, men fordelen er, at du kun skal forholde dig til én aktør, som så varetager alle opgaver og står for at koordinere arbejdet. Hvis noget går galt, er det totalentreprenøren, der bærer ansvaret.

Ulempen ved at benytte en såkaldt “alle-ydelser-kontrakt” er, at du mister en del kontrol og får sværere ved at sætte dit eget præg på projektet. Omvendt kan det spare dig for en masse besvær i forhold til at styre tidsplaner, håndværkere og uforudsete udgifter.

Find de rigtige håndværkere

Hvis du vælger ikke at gå med en totalentreprenør, er det op til dig selv at finde og koordinere de forskellige håndværkere. Det lyder måske som en overvældende opgave, men kan sagtens lade sig gøre, hvis du planlægger det hele grundigt.

Et godt råd er at starte i god tid med at indhente tilbud fra forskellige håndværkere, så du har tid til at sammenligne dem. Bed om referencer fra tidligere kunder, og slå evt. håndværkeren op på HjemmeRådgiveren.dk, hvor forbrugere kan anmelde og bedømme forskellige firmaer.

Kommunikation er nøglen

Når først du har fundet de rette håndværkere, er kommunikation alfa og omega for at sikre et gnidningsfrit byggeri. Afhold gerne et opstartsmøde, hvor I kan gå i dybden med alle aspekter af projektet og afstemme forventningerne. Udpeg én kontaktperson, som håndværkerne kan forholde sig til, så der ikke opstår forvirring.

Under byggeprocessen er det vigtigt at holde tæt kontakt med håndværkerne og bakke op omkring projektet. Vær flink til at følge op på spørgsmål og bekræfte ændringer, så alle er enige om retningen. På den måde undgår I misforståelser og sure miner.

Sørg for ordentlig sikkerhed

Hvad enten der er tale om en kæmpestor ombygning eller blot nogle mindre reparationsarbejder, så er sikkerhed altid en topprioritet på byggepladsen. Ofte tænker man måske kun på de fysiske rammer, men faktisk er det mindst ligeså vigtigt at tænke på sikkerheden i et bredere perspektiv.

“På alle byggepladser bør der udpeges en sikkerhedsansvarlig, som kan sikre, at både arbejdsmiljø og sikkerhedsforskrifter bliver overholdt.”

– Henrik Olsen, Arbejdstilsynet

Den sikkerhedsansvarlige skal blandt andet sørge for, at håndværkerne bruger det rette sikkerhedsudstyr som hjelme, sikkerhedsseler og andet værnemudstyr. Det er også personens opgave at holde øje med farekilder som stilladsopbygninger, el-installationer og eventuelle farlige materialer.

Tænk på naboerne

Når der er byggeplads i et område, kan det let gå ud over de omkringboende naboer i form af støj, støv og trafik. Af hensyn til dem er det vigtigt at overholde de kommunale forskrifter for byggepladser og begrænse generne så meget som muligt.

En god idé er at informere naboerne i god tid om det forestående byggeri og eventuelt indbyde dem til et møde, så de har mulighed for at stille spørgsmål. På den måde kan I forhåbentlig undgå sure miner og frustrationer.

Gør plads til fleksibilitet

Uanset hvor minutiøst du har planlagt dit byggeri, så vil der altid være ting, som ikke går efter planen. Derfor skal du gøre dig klar til at justere kursen løbende. Materialer kan blive forsinket, håndværkere kan melde afbud, og så er det godt at have en plan B klar.

Et godt råd er at afsætte lidt ekstra tid og penge til uforudsete udgifter, så du ikke ender med at overskride budgettet totalt. Desuden er det klogt at holde en løbende dialog med alle involverede, da gode kommunikationsveje er vejen til et fleksibelt byggeri.

Vær beredt på frustration

Lad os ikke lægge skjul på, at et større byggeri uundgåeligt bringer en del frustration med sig. Der vil være perioder, hvor det hele synes at gå i stå, og hvor du begynder at tvivle på, om det overhovedet kan lade sig gøre. Det er helt naturligt, og vigtigt at du har tålmodighed med processen.

Selvom det kan være frustrerende i øjeblikket, så husk på, at det her byggeri er en investering i fremtiden. Om nogle måneder står du med et nyt, skinnende resultat, som du kan tage ejerskab over. Så hold fokus på målet, og lad ikke de midlertidige udfordringer tage modet fra dig!

Tak fordi du læste med. Hvis du har flere spørgsmål eller vil læse mere om byggeri, så smid endelig en kommentar.